Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Column MWC: Synergie met smartphones heeft de future

Door: Dennis de Vries | 3 maart 2012 08:47

Sorry voor de kop, het moest er even uit. Na een week op het Mobile World Congress is dat de manier om te zeggen dat indrukwekkende hardware in smartphones niet alles is. Het is wát je er mee doet.

Bij het typen van bovenstaande kop moest ik een beetje overgeven in mijn mond. Het zijn zinnen die je op het Mobile World Congress regelmatig hoort uit de mond van gesjeesde marketingmannetjes die in hun zinnen zoveel gehypte buzzwords verweven dat ze alle betekenis verliezen. Je wordt er een beetje mee besmet.

We vroegen ons aan het begin van het Mobile World Congress af of dit het congres van de armoede ging worden. Dat was wat gechargeerd, maar het kwam ook niet uit de lucht vallen. De hardnekkigste geruchten wezen dezelfde kant op. Android-toestellen met grotere beeldschermen, snellere processoren, meer, harder, better, faster, stronger. We kregen er bij voorbaat al hangende oogleden van.

Quadcore beesten
Het bleek gelukkig mee te vallen. HTC, vorig jaar nog ondanks zes nieuwe apparaten de schlemiel van het congres, kwam nu met drie heel mooie toestellen op de proppen. De grootste vernieuwing op het gebied van hardware lag niet bij de quadcore beesten die fabrikanten Huawei of Fujitsi toonden, maar uitgerekend bij een Symbian telefoon. De 41 megapixel camera van de Nokia 808 Pureview lijkt een bijzondere ontwikkeling met veel potentie.

Maar ze waren er wel. Fabrikanten die hun hardware ontwikkelen om vervolgens naar hun specificatielijst te kunnen wijzen. "Dit is een goed toestel. Kijk maar naar deze cijfers". Nee, zo werkt het niet. Exemplarisch daarvan was LG. Hun 4X HD had alles in huis om indruk te maken, maar het toestel slaagde daar tijdens een korte hands-on geen moment in. Belegen, zouteloos, dertien in een dozijn, kom op zeg.

Lanceer een toestel met een nog krachtigere processor en ik haal waarschijnlijk mijn schouders op.

Als we volgend jaar naar het congres afreizen, hoop ik dat fabrikanten terugkijken op dit congres en niet dezelfde kant op gaan. Ik kan je garanderen dat ik nog niet aan de max van mijn quadcore-toestel zit. Lanceer een toestel met een nog krachtigere processor en ik haal waarschijnlijk mijn schouders op. Een beeldsherm met een hogere resolutie? Waarom? Het menselijk oog is nu al niet meer in staat de afzonderlijke pixels op de huidige schermen waar te nemen. De rek is er wel uit, in de hardware. Tijd om het die hardware eens moeilijk te gaan maken.

Ruwe diamant van Sony
Nokia doet een aardig voorzetje, met Nokia Music. Sony belooft een volledig entertainment-pakket met Sony Unlimited. HTC integreert een stevig Dropbox-account. Maar het gaat nog niet ver genoeg. We hebben de hardware in onze broekzak zitten, zet het aan het werk. Laat het samenwerken met tv's, met tablets, met spelcomputers. Sony heeft een ruwe diamant in handen. Als deze Japanners het eindelijk eens voor elkaar krijgen hun smartphones écht samen te laten werken met hun Playstation 3, dan wordt het interessant. Als Samsung zich niet richt op het uitpoepen van dezelfde tablets in een ander formaatje, maar hun telefoons het kloppend hart maken voor hun Smart TV. Ik wil dat mijn krachtige, hypermoderne smartphone het enige apparaat is waarmee ik alle andere apparaten aanstuur. Zowel onderweg als thuis werken vanuit hetzelfde geheugen, dezelfde accounts, hetzelfde apparaat

Wat ik wil zeggen is: eigenlijk wil ik gewoon een Asus Padfone.

Deel dit bericht:
Tags