Volg ons
Bekijk de video
Digitale camera: tips bij het kopen van een compactcamera [video koopgids]
Camera kopen

Digitale camera kopen: tips voor de aanschaf van een camera


mandag 4 maart 2013door

Een digitale camera kopen is niet gemakkelijk. We hebben al veel artikelen geschreven over het aanschaffen van digitale camera's, maar beeld zegt meer dan tekst en daarom hebben we een uitgebreide videokoopgids gemaakt waarin de volgende vraag wordt beantwoord: welke digitale camera moet jij nou hebben?

De digitale camera is er in vele soorten en maten. Prijzen variëren sterk. Je kunt al een compactcamera aanschaffen van 100 euro, maar er zijn ook modellen van 500 euro of meer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over digitale spiegelreflexcamera's. Hoe weet je nu welke je moet kopen?

Digitale camera prijsoverzicht
Om het eenvoudig te houden hebben wij digitale camera's voor deze koopgids ingedeeld in verschillende prijscategorieën.

Vergelijk digitale camera'sHet vergelijken van digitale camera's en prijzen doe je vervolgens in onze handige compactcamera ranglijst.

Budget digitale camera – Prijs: 100-200 euro

Hoppa, wij doen eens gek en lijken gewoon de digitale camera's tot 100 euro te vergeten. Maar nee. Dat heeft een reden Waarom? Probleem bij dit soort toestellen is de vaak matige beeldkwaliteit. Dat heeft vooral te maken met de lichtsterkte van de lens. Die is zo beperkt, dat al vrij snel ruis optreedt. En heb je al een smartphone met fotofunctie, dan zetten we onze vraagtekens bij de toegevoegde waarde van zo'n digitale camera. Dat gezegdhebbende: wil je toch een digitale camera van 100 euro kopen? Kijk dan op onze ranglijst en selecteert het filter op camera tot 100 euro.

Mocht je een camera tot 100 eurowillen kopen? Dan zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden, om zo toch tot de beste keuze te komen.

 • De digitale cameramarkt is er eentje die sneller gaat dan het licht. Lijkt het. Iedere maand komen er nieuwe toestellen op de markt en dat is in dit geval een sterk voordeel. Ietwat verouderde camera's worden snel goedkoper. Bekijk dus bijvoorbeeld onze reviews van bijvoorbeeld een aantal maanden geleden in de prijscategorie tussen de 100 en 200 euro. Dikke kans dat er een model tussen zit, die inmiddels flink is afgeprijsd.
 • Camera's tot de 100 euro moeten niet al teveel poespas hebben. Hoe meer functies, hoe minder de kwaliteit. Een aardige filmfunctie en vol-automatische fotostand moet voldoende zijn voor leuke foto's voor in- en om het huis.

Mocht je nou naar iets meer op zoek zijn, dan is de echte point and shoot camera wellicht een goede keuze. Deze modellen zitten vooral in de prijscategorie van tussen de 100 en 200 euro. Fotograferen doe je op de automatische stand en veel functionaliteiten heeft deze digitale camera niet. Het zoombereik is vaak enigszins beperkt. Een HD-filmfunctie is tegenwoordig heel normaal, alleen is het bij de goedkopere digitale camera zo dat je niet optisch kunt zoomen, slechts digitaal. En dat is – op z'n zachtst gezegd – niet zo mooi. Een belangrijke tip wanneer je een camera in de (web)winkel aanschaft, dus.

Optische zoom vs. digitale zoomSoms lees je in de specificaties van een camera: '6x optische zoom en 10x digitale zoom'. Klinkt leuk, maar het is vooral een trucje van (web-)winkels om trots te verkondigen dat een camera '10x digitale zoom' heeft. Digitale zoom is namelijk niets meer dan het sofwarematig inzoomen op je gemaakte foto. Eigenlijk snijdt de camera een stukje van je foto af, en zoomt daar op in. Gevolg: ontzettende kwaliteitsverlies en veel korrels op je foto. Zoom maar eens in met de camera op je smartphone (als je die hebt, natuurlijk): dan begrijp je precies wat we bedoelen. Kortgezegd: let dus vooral op de hoeveel optische zoom, in plaats van digitale zoom.

Budget digitale camera kopen voordelen

 • Makkelijk
 • Compact
 • Goedkoop

Featured compact camera nadelen

 • weinig instelmogelijkheden
 • beeldkwaliteit niet altijd sterk
 • Makkelijk
 • Compact
 • Goedkoop

Featured compact camera nadelen

 • weinig instelmogelijkheden
 • beeldkwaliteit niet altijd sterk

Digitale camera kopen tot 300 euro

De digitale camera tot 300 euro is geschikt voor de mensen die iets meer uit hun compactcamera willen halen. Je hebt meer instelmogelijkheden, zoals het bepalen van diafragma en sluitertijd. Bovendien hebben dit soort modellen een betere lens dan de point-and-shoot-compactjes, waardoor je ook in de avonduurtjes nog aardige foto's schiet. Het zoombereik is tegenwoordig al groot (minstens 4 tot zelfs 12 x) en een Full HD-filmfunctie ontbreekt ook niet.

In deze categorie digitale camera's heeft de groothoeklens haar intrede gedaan. Daarmee kun je, van dezelfde afstand, meer van een object op de foto krijgen, dan met een reguliere lens. Denk aan het fotograferen van een grote kerk: je hoeft nu niet meer vijfhonderd meter naar achteren te lopen, om die goed op de foto te zetten. Daardoor heb je dus redelijk veel bereik: en da's handig op vakantie. Ze worden dan ook niet voor niets soms 'travelzooms' genoemd.

Ik weet niets van fotografie, moet ik dan een digitale camera van 300 euro kopen?

Dat is helemaal aan jezelf. Feit is dat je met een compactcamera tot 300 euro wel veel kan. Daardoor kun je sowieso even vooruit. De automatische stand (vaak te herkennen aan een groene letter 'a') functioneert over het algemeen heel erg goed. Feit is wel dat je op die manier weinig leert van fotograferen; je laat de camera structureel het plaatje bedenken (los van je kader, natuurlijk). Wij van BesteProduct denken dat voor de consument die op vakantie gewoon leuke kiekjes wil maken, deze prijscategorie het beste is. Je foto is snel van goede kwaliteit en het instellen is doorgaans gemakkelijk. Bovendien kun je met de Full HD filmfunctie even vooruit. Goede merken in deze prijscategorie zijn Panasonic , Canon, Nikon en Sony. Mocht je twijfelen, dan kun je digitale camera's vergelijken via onze site. Of bekijk reviews, zoals die staan naast onze heuse videoplayer.

Voordelen digitale camera tot 300 euro

 • Veel functies
 • Groothoeklens (!)
 • Zoombereik
 • Full HD filmen

Nadelen digitale camera kopen tot 300 euro

 • Soms te ingewikkeld
 • Overdaad aan sceneselectie mogelijkheden
Alle digitale camera ranglijsten op een rijDigitale compactcamera's
Systeemcamera's
Spiegelreflexcamera's

Digitale camera tot 500 euro

De digitale camera tot 500 euro kun je onder verdelen in verschillende groepen. De superzoomcamera, systeemcamera en high –end camera.

Bridgecamera / superzoom camera

Het is tegenwoordig helemaal hip om een digitale spiegelreflexcamera te kopen. Maar niet iedereen is geschikt voor zo'n 'DSLR'. Een goede oplossing is de superzoomcamera. Deze ziet er bijna hetzelfde uit (ietwat groot, stevig), maar heeft geen verwisselbare lens. Geen nood, de superzoomcamera heeft – de naam zegt het al – een flink zoombereik. Soms wel 24 x of zelfs 36 x optisch. Daardoor is geen object meer te ver weg. En dat is handig voor op vakantie, of als je bijvoorbeeld een concert van je favoriete band fotografeert. Bovendien hebben zoomcamera's goede filmfuncties. Daardoor kun je heel veel met dit soort camera's doen. Ga je een maand of wat op reis? Neem een superzoom camera en je hoeft verder niets meer mee te sjouwen.

Systeemcamera's | Digitale camera met verwisselbare lens

Misschien heb je al eens wat reclames voorbij zien komen. Met name Olympus en Sony zetten flink in op camera's in dit segment. De systeemcamera is bijna net zo compact als een willekeurige and shoot', maar heeft wel de mogelijkheid om lenzen (of: objectieven) te verwisselen. Bovendien is de sensor – belangrijk voor de beeldkwaliteit – een stuk groter, waardoor je makkelijker met scherpte/diepte kunt spelen. Denk aan een mooie portretfoto met onscherpe achtergrond, bijvoorbeeld. Of een macrofoto van een bloem. Toen de systeemcamera een aantal jaar geleden werd geïntroduceerd, was het aantal objectieven nog beperkt. Dat is inmiddels anders. Je hebt hierdoor voldoende keuzevrijheid.

High compactcamera's

Je hebt professionele fotografen / fanatieke hobbyfotografen die nog een compactcamera 'voor erbij' willen. Voor die doelgroep is de high endcompactcamera geschikt. Belangrijkste kenmerk van dit segment: de lichtsterke (vaste) lens. Hierdoor kun je ook in de nachtelijke uurtjes vaak haast ruisvrije foto's maken en kun je mooi spelen met scherpte/diepte. Voorbeelden van dit soort modellen zijn: de Canon Powershot S100 , Panasonic Lumix LX5 en de Nikon P7000 .

Dit soort volledig handmatig te bedienen digitale camera's hebben wel een nadeel: het zoombereik is vaak niet groot. Dat komt omdat de lens heel lichtsterk is, en daardoor duur.

Veelgestelde vragen over het kopen van een digitale camera

Tot slot nog wat veelgestelde vragen over de aanschaf van een digitale camera.

Hé, ik heb een digitale camera van 200 euro gevonden met 24x optische zoom. Is dat wat?

Nee. Een uitzonderlijke prijsstunt daargelaten. Hoe meer zoom, hoe meer glaswerk. En glaswerk is nou eenmaal duur. Bij goedkope camera's met veel zoom zul je sneller onscherpe foto's krijgen. Dat heeft ook deels te maken beeldstabilisatie. Controleer bij een camera met een groot zoombereik altijd of er voldoende beeldstabilisatie aanwezig is.

Ik wil op vakantie mooie foto's maken, maar geen extra lenzen meenemen. Is de high end compactcamera dan geschikt?

Ja en nee. Dat hangt af van je ervaring: heb je meer dan eens handmatig gefotografeerd? Is het antwoord: nee, dan moet je het zeker niet doen. Kies dan gewoon een travelzoom van rond de 250 euro (zie hierboven). Dat is meer dan voldoende en daar kun je echt genoeg mee.
Ben je een fanatieke fotograaf, dan is het een goede optie – mits je het vaak beperkte zoombereik voor lief neemt.

Ik twijfel tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera. Wat nu?

Dat ligt echt aan het gebruik. Spiegelreflexcamera's zijn hele uitgebreide camera’s met meer opties dan een mens lief is. De systeemcamera is wat eenvoudiger. Daardoor wat meer geschikt voor de hobbyist die graag op vakantie of in en om het huis fotografeert. De spiegelreflexcamera vereist dus wat meer kennis - al doen fabrikanten graag anders geloven. Je kunt weliswaar volledig automatisch fotograferen, maar dit soort digitale camera's is daar eigenlijk niet voor gemaakt . Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven waarin we de voor- en nadelen van beide camera's naast elkaar zitten, getiteld: systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Meer informatie over digitale camera's

DPReview: Engelstalige site met enorm veel reviews en gebruikerservaringen
DigitaleFotografieTips: Kenneth Verburg geeft tips over hoe te fotograferen
Photofacts: Nederlands grootste weblog op het gebied van digitale fotografie
CameraStuffReview: Website met een grote hoeveelheid aan (ietwat statische) data over lenzen en objectieven

.