Content en commercie op BesteProduct.nl strikt gescheiden

Hoe onafhankelijk zijn de scores, ranglijsten en artikelen op BesteProduct.nl? Een bezoek aan de website is gratis, maar hoe verdienen jullie je geld? Terecht stellen bezoekers van onze website deze vraag. Aan de hand van onderstaand artikel proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden.

Is BesteProduct.nl onafhankelijk?

Ja, BesteProduct.nl is onafhankelijk. De resultaten in ranglijst, onderzoeken, testen en artikelen kunnen niet worden beïnvloed door adverteerders.

Maar BesteProduct.nl wordt toch door adverteerders betaald?

Klopt, BesteProduct.nl vereist geen lidmaatschap zoals bij de Consumentenbond bijvoorbeeld en het gebruik van alle informatie is gratis voor consumenten. Om dit mogelijk te maken, hebben we inkomsten nodig. Die generen we via advertenties op onze site. Maar hoeveel een adverteerder ook betaalt, hij kan geen invloed uitoefenen op de content op de site. Redactie en commercie zijn strikt gescheiden.

Wordt de onafhankelijkheid gecontroleerd?

Ja en nee. Nee, omdat er nog geen controlerende instantie bestaat die de onafhankelijkheid van vergelijkingssites toetst. Ja, omdat de informatie van BesteProduct.nl controleerbaar is. BesteProduct.nl vermeldt haar bronnen bij de totstandkoming van scores of overzichten. Ook wordt precies uitgelegd hoe de score tot stand komt. Bij uitgebreide artikelen of grondige onderzoeken over merken en productgroepen, stellen we een onderliggend rapport beschikbaar met de achterliggende onderzoekscijfers (pdf download).

Hoe zie ik het verschil tussen reclame en content?

Consumenten en internetgebruikers zijn inmiddels zeer bekend met banners en herkennen deze ook als zodanig. De advertenties van Google worden door Google automatisch voorzien van de tekst ’Ads door Google’. Bij de producten vind je als bezoeker ook actuele prijzen van het product. Webwinkels betalen een vergoeding per klik aan BesteProduct.nl. De prijs per klik is gebaseerd op de verkoopprijs van het product en is voor alle webwinkels hetzelfde. De webwinkel met de laagste prijs staat altijd bovenaan. Het is voor webwinkels niet mogelijk een betere positie te kopen.

Maar ik zie wel banners van fabrikanten bij positieve reviews. Dat is verdacht.

Wij testen veel producten en geven ook veel producten een positieve review, omdat ze dat verdienen. Er is echter geen merk op onze site dat louter wordt bedolven onder positieve kritieken. Het is wel mogelijk dat fabrikanten een reclamecampagne starten naar aanleiding van een Kooptip die ze hebben ontvangen. Uiteraard is dat toegestaan. Net zoals fabrikanten ook melding maken van andere awards zoals ‘EISA’ of ‘Beste koop Consumentenbond’. Fabrikant mogen de awards van BesteProduct gratis voeren.

Ik heb toch nog vragen over jullie onafhankelijkheid!

Vraag het ons! Op de contactpagina vind je relevante contactgegevens.