Onze werkwijze

Voor het beoordelen en aanbevelen van producten baseren wij ons op vijf verschillende bronnen. Ieder type bron heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Daarom combineren we ze met elkaar, soms zelfs alle vijf. Zo staat ons oordeel sterker. We maken gebruik van de volgende bronnen:

  • Onze eigen testen en onderzoek. Deze testen worden uitgevoerd door eigen medewerkers en ingehuurde experts. De bevindingen van deze onderzoeken en testen worden ook gebruikt in de reviews van ons testpanel.
  • De reviews van ons testpanel. Panelleden testen voortdurend dezelfde type producten. Door de vele ervaring met bijvoorbeeld broodroosters of koffiezetapparaten is ons panel goed in staat producten onderling te vergelijken.
  • Deskundige panels, geselecteerd op de benodigde expertise. Dit doen we bijvoorbeeld samen met het AD.
  • De testen van andere experts die we voortdurend verzamelen en analyseren. Dit is de BesteProductScore die op de site onder ‘experts’ staat. Hierin nemen we ook onze eigen testscores mee.
  • De reviews van gebruikers. Wij werken hiervoor samen met Kieskeurig.nl door onze reviews met elkaar te delen. Alle gebruikersreviews die daar binnenkomen staan ook op BesteProduct.nl. Onze testen vind je dan weer terug op Kieskeurig.nl.

Het testpanel van BesteProduct.nl

Als je op zoek bent naar advies voor een nieuwe aankoop dan doe je dat bij iemand die er verstand van heeft. Het bekende voorbeeld is het slimme neefje dat je vraagt naar een goede laptop. We hebben er daarom bewust voor gekozen om onze panelleden niet steeds verschillende producten te laten testen (stofzuiger, broodrooster, waterkoker, …), maar steeds producten uit dezelfde groep (broodrooster A, B, C, …). Zo krijgen onze testers een goed inzicht in wat er te koop is binnen een productgroep. Ze kunnen immers eenvoudig de producten onderling vergelijken. Om bij het voorbeeld van de broodroosters te blijven: als een broodrooster volgens onze tester niet zo makkelijk schoon te maken is en het brood niet mooi en egaal bruint, dan is dat gebaseerd op de ervaring met andere broodroosters die het beter doen. Misschien dat onze testers wel ‘het slimme nichtje’ zijn. Net zo handig als een slimme neef!

De testers worden begeleid door de redactie van BesteProduct.nl. Onze panelleden hebben geen contact met de fabrikanten om beïnvloeding te voorkomen, alle correspondentie met fabrikanten verloopt via de redactie. Ook ondersteunen we met meetgegevens en onderzoeken op de redactie van BesteProduct.nl.

Kooptip

De vraag die elke tester moet beantwoorden is of het geteste product waar biedt voor het geld. Producten waarvoor het de moeite waard is iets extra te betalen of producten die simpelweg veel waar voor het geld bieden, krijgen het predicaat ‘kooptip’. Het zijn producten die we zelf ook zouden kopen of aan vrienden en familie aanraden.

We zijn erg trots op onze testers en hebben gemerkt dat ze door opgedane ervaringen en brede kennis van producten van grote waarde zijn om kiezen voor consumenten makkelijker te maken.

kooptip image

Hoe komt de BesteProductScore tot stand?

De BesteProductScore is gebaseerd op testen van een, maar vaak meerdere, van bovenstaande bronnen. Om die resultaten samen te kunnen voegen en een zo eerlijk mogelijke score te berekenen, voeren we enkele correcties uit. Hieronder een uitleg.

Weging

Testen worden gewogen. Hoe grondiger een test is uitgevoerd, hoe zwaarder deze meetelt in het eindcijfer. Een eenvoudig review, waar enkel vier of vijf sterren worden gegeven, telt minder zwaar mee dan een zeer grondig uitgevoerde test. De wegingsfactor wordt per bron bepaald door de redactie en varieert van een tot drie.

Normering

Appels en peren kun je niet met elkaar vergelijken, heb je altijd geleerd. Zo kun je ook de ene bron niet bij de andere optellen zonder het beoordelingsgedrag te corrigeren. De Consumentenbond bijvoorbeeld deelt niet snel een 8 uit. Enkele magazines, zoals 'What Digital Camera?', doen daar niet moeilijk over en geven gemiddeld genomen zelfs meer dan een 8. De 8 van de Consumentenbond is dus niet te vergelijken met de 8 van het magazine. Om ze onderling te vergelijken en samen te voegen, worden de scores genormeerd. Daarvoor analyseert BesteProduct.nl het beoordelingsgedrag van haar bronnen.

Tijdscorrectie

BesteProduct.nl heeft ervoor gekozen om ranglijsten zo actueel mogelijk te houden. De score van oude producten wordt afgewaardeerd, om ervoor te zorgen dat de beste producten van dit moment bovenaan de ranglijst te staan. Bij smartphones gaan de ontwikkelingen snel en starten we na zes maanden met het afwaarderen van de score. Bij luidsprekers pas na enkele jaren. Deze afwaardering is arbitrair (Tijdscorrectie), dat geven we direct toe. Na jarenlange ervaring denken we echter aardig in te kunnen schatten, wanneer producten verouderen.

Om je een indruk te geven, als we met al deze factoren rekening houden dan ziet de formule er ongeveer zo uit.

Hoe komt BesteProduct.nl aan de producten?

Producten worden door ons gekocht of in bruikleen gevraagd bij fabrikanten en na het testen retour gezonden. Een enkele keer geven we de geteste producten weg. We werken met alle fabrikanten op dezelfde wijze en het heeft geen invloed op de testresultaten. Producten voor onze panelleden worden altijd eerst bezorgd op de redactie om vervolgens bij panelleden te worden uitgezet. We vinden het belangrijk onafhankelijk te werken van de fabrikanten om consumenten objectief te helpen met ons oordeel.