Volg ons
Interview met speakerexpert Ruud Jansen van Speakerland

Koopgids: de expert over speakers kopen

door

Als je van mening bent dat je voldoende informatie hebt over speakers, kan het grote kopen beginnen. Expert Ruud Jansen van Speakerland wil de toekomstige koper toch nog een aantal tips meegeven.

KOOPGIDS: Speakers kopen

Ruud Jansen

Ruud Jansen runt in Oss het bedrijf Speakerland. De winkel richt zich op zelfbouwluidsprekers en zodoende heeft Jansen in de loop der jaren een behoorlijke expertise opgebouwd op dit gebied. Als je hem vraagt wat het belangrijkste punt is waar luidspreker-kopers op moeten letten, is Jansen duidelijk: “Er zijn zoveel cijfertjes, begrippen en reclamepraatjes, maar als koper moet je gewoon naar een speaker gaan luisteren. Iedereen heeft eigen behoeften op geluidsgebied en je kunt allen zelf horen of een luidspreker bij je past.”

Hoe groter, hoe beter?

Luidsprekerfabrikanten brengen steeds kleinere boxen op de markt. Er zijn nogal wat verschillende opvattingen over de relatie tussen de grootte van de speakers en de kwaliteit. Veel producenten geven aan dat deze er niet is, maar Ruud Jansen denkt daar anders over. “Kleine luidsprekers hebben moeite om lage tonen fatsoenlijk weer te geven. Dat wordt vaak opgelost door een subwoofer mee te leveren, maar dat is eigenlijk een lapoplossing. Er zijn in de loop der jaren veel dingen kleiner geworden door de ontwikkeling van de techniek, maar luidsprekers niet. Als een apparaat daadwerkelijk geluid uitzet, moet het body hebben. Een contrabas is toch ook niet kleiner dan veertig jaar geleden? Daarbij zijn de kast en de conussen van een grote speaker stabieler.”

Kosten en geluidskwaliteit

Voor de consument blijft het een raar verhaal: de prijs van speakers loopt wel heel erg uiteen. Voor een aantal tientjes heb je al een set boxen, maar je kunt ook 20.000 euro per paar betalen. Zit er echt zoveel kwaliteitverschil tussen speakers? Jansen: “Ja, de prijzen lopen erg uiteen en er zit veel rotzooi tussen. Ik denk dat je voor goede boxen ongeveer duizend euro per stuk moet uittrekken. Dan zitten er goede componenten in en heb je een echt goed geluid. Dat is inderdaad veel geld, maar je moet niet vergeten dat ze dan 20 tot 30 jaar mee gaan.”

Hoe belangrijk zijn specificaties?

Jansen vindt dat consumenten zich niet veel moeten bezig houden met begrippen als impedantie. “Nee, ga nu eerst maar gewoon naar een luidspreker luisteren. Dat soort dingen zijn ook heel moeilijk te vergelijken. Ieder bedrijf meet dat soort begrippen weer anders. Je kunt het een beetje vergelijken met whisky. Je hebt hele goede drank met 40% alcohol en hele slechte whisky met 40% alcohol. Die veertig procent is hetzelfde, maar verder is het kwaliteitsverschil groot. Zo werkt het ook met speakers. Terwijl de specificaties hetzelfde zijn, kunnen speakers kwalitatief erg verschillen. En net als bij slechte whisky leveren slechte boxen maar een ding op: hoofdpijn.”

Bronnen en meer informatie: