Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Samenvatting van BesteProductAwards 2016

Samsung is de beste en de slechtste

Vakpers houdt wel van Samsung, vakpers houdt niet van Samsung

12 december 2016 door de redactie van BesteProduct.nl

De Samsung Galaxy S7 (Edge) komt dit jaar als grote winnaar van de BesteProductAwards 2016 uit de bus. De top specificaties, het prachtige scherm en de uitstekende camera van de smartphone maakten het verschil. De ontploffende Galaxy Note 7 levert Samsung echter ook de awards voor het slechtste merk en product op. Curieus!

Veertig journalisten van de toonaangevende Nederlandse tech-platforms bepalen jaarlijks welke producten en merken de BesteProductAwards winnen. Dit jaar is de uitslag er één om nooit te vergeten. Samsung staat bovenaan in alle lijstjes en is het beste merk van het jaar geworden. Dat klinkt louter positief, totdat je weet dat de vakpers niet alleen werd gevraagd het beste, maar ook het slechtste product en merk te benoemen. Het debacle met de ‘ontploffende’ Galaxy Note 7 heeft duidelijk een diepe indruk achtergelaten bij de techjournalisten van Nederland.

Beste product: Samsung Galaxy S7 (Edge)

Met de Samsung Galaxy S7 (Edge) heeft Samsung met ruime afstand de award voor beste product van 2016 gewonnen. "Van vermeende copycat naar trendsetter", kunnen we na bestudering van de rapportages van de veertig journalisten concluderen. "Nadat fabrikanten jarenlang Apple kopieerden, zien we nu dat ze de ontwerpen van Samsung onder het kopieerapparaat leggen", vertelt Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl). Dominick Viëtor (All About Phones) laat weten: "Echte nadelen heeft de telefoon eigenlijk niet. Het is de beste smartphone van 2016."

Beste merk: Samsung

Zelfs het debacle van de Galaxy Note 7 kan Samsung niet van de winst afhouden in de strijd om de titel ‘Beste Merk 2016’. De vakpers is namelijk lovend over verschillende andere producten van de Zuid-Koreanen. "Net als vorige jaren brengt Samsung over de gehele linie doorgaans goede tot zeer goede producten uit. Misser was dit jaar uiteraard de Note 7, maar met producten als de Gear 360, de Galaxy S7, de SUHD tv's, monitoren en SSD's wordt dat meer dan goedgemaakt", laat Eric van Ballegooie (Hardware.Info) weten. Rob Coenraads (PC-Active) is het met hem eens. "Samsung laat met de Galaxy S7 Edge en de SSD 960-serie zien dat zij innovatief zijn en nog lang marktleider zullen zijn." Het merk oogst ook lof voor de overname van de Harman groep. "8 Miljard geïnvesteerd in het upgraden van hun audio producten", laat Rienk de Jonge (Xingo Publishing) tevreden optekenen.

Slechtste product: Samsung Galaxy Note 7

Tja, deze zagen we wel aankomen. De smartphone die ontplofte en Samsung een miljardenverlies opleverde werd met afstand het meest genoemd in deze categorie. Extra zuur is dat de Note 7 volgens veel vakexperts juist op weg leek naar een topnotering. "Dit zeg ik met grote tegenzin want de Note 7 was op de batterij na echt een supersmartphone", licht Erwin van der Zande (Bright) zijn keuze toe. Coen van Eenbergen (Techzine.nl) vindt het ook een gemiste kans: "Op zich was dit zeker geen slechte smartphone, potentieel zelfs misschien wel de beste, maar de problemen met de accu's gooide roet in het eten." Paul Gersen (Lust For Life Magazine/Draadbreuk.nl) sluit passend af met: "Boem is ho, zullen we maar zeggen."

Slechtste merk: Samsung

"Als elke vliegtuigmaatschappij tientallen keren per dag passagiers erop wijst dat jouw telefoon heel gevaarlijk is, dan heb je echt een slecht jaar hoor", aldus Arnoud Wokke (Tweakers). Uiteraard doelt hij op het eerder genoemde fiasco van de Galaxy Note 7. Martijn Chel (Homecinema Magazine) heeft ook kritiek op de manier waarop Samsung met het debacle is omgegaan: "Het imago heeft flinke schade opgelopen, ook door de manier waarop het bedrijf met de situatie is omgegaan. Het vertrouwen van de consument win je niet zomaar even terug".

De reactie van Samsung

De bijzondere uitslag van de awards vraagt natuurlijk om een reactie van de fabrikant: "2016 was voor ons een jaar met hoogte- en dieptepunten", reageert Anne ter Braak, woordvoerster van Samsung. "Het niet kunnen lanceren van wat misschien wel het beste product van 2016 had kunnen worden (de Galaxy Note 7), was voor ons heel pijnlijk. Het is goed om te zien dat wij ondanks de Note 7, ook zijn uitgeroepen tot het beste merk. Bij tegenslag zijn we dubbel gemotiveerd om het tij te keren. Dat betekent dat we er alles aan doen om in 2017 niet vier, maar twee BesteProductAwards te winnen: die van beste product en beste merk"

Top 10 BesteProductAwards 2016

De top 10 van beste producten luidt als volgt: