Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Beste merken van 2013

#1 Sony – Een gouden comeback

September 2013. Journalisten stonden opeengepakt in een broeierige zaal op de elektronicabeurs IFA in Berlijn. Klaar voor de zoveelste persconferentie. Ditmaal van Sony. Irritatie lag op de loer. Hoe anders was de stemming een uur later. Na een gloedvol betoog van Sony-ceo Kazuo Hirai en de lancering van tientallen nieuwe, innovatieve producten, was het voor alle journalisten helder: Sony is terug. Een ijzersterke comeback die is bekroond met de gouden award voor beste merk bij de BesteProductAwards 2013.

BesteProductAwards 2013 Goud
Sony Logo

Sony werd de afgelopen jaren wel vaker door journalisten genoemd in de lijstjes van de BesteProductAwards, maar dan meestal in de categorie 'slechtste merk'. Sony was uit. De producten waren goed, maar niet onderscheidend. En wie zich niet onderscheidt, ligt eruit. Vraag maar aan Samsung, dat na jaren van victorie ineens uit de gratie is geraakt bij de vakpers.

Die pers heeft Sony weer tegen de borst gedrukt. En de liefde is niet opgebloeid door één product, maar door de uitstekende apparatenreeks in de hele breedte. De waterdichte smartphones (Xperia Z en Xperia Z1), de ijzersterke camera's (RX1, A7 en A7R), de smartphone-lenzen QX10 en QX100 en natuurlijk de nieuwe Playstation 4. "Sony heeft dit jaar laten zien in staat te zijn een range prachtige producten te kunnen ontwikkelen die er strak uitzien, goed (samen)werken en goed te betalen zijn, met nieuwe foefjes (zoals veel waterdicht). Ook prachtige commercials en filmpjes ter ondersteuning, maar niet te veel in your face", zegt Annelies Verhelst van IntoGadgets.nl

Maar er zijn meer techjournalisten die lovende kritieken hebben over Sony. Hier een bloemlezing:

 • "Verrassende nieuwe producten, en uitmuntende introducties van zowel tv, hifi (hi-res), fotografie (waar te beginnen - RX1, RX10/100, A7, ...), projectie (4k), .." Johan de Groot (AVblog.nl)
 • "De Xperia-serie van smartphones en phablets is mooi, van superkwaliteit, waterdicht en high-end specs. Er zit geen misser tussen. Daarnaast is Sony innovatief bezig met de 'smart lenzen' (bijv QX100) die je zowel losstaand als op je smartphone kunt gebruiken. En dan is er in 2013 ook nog de nieuwe PlayStation 4!" Corrie Gerritsma (Bright.nl)
 • "Ze hebben begrepen wat mensen dwars zit en daar wat aan gedaan. Weg met dat stomme flitsvoetje waarmee je niks kon en hupsakee, een berg nieuwe innovatieve producten er tegenaan om mensen meteen de oude zooi te laten vergeten. Zo hoort het !!!" Brian Dragstra (DSLR Media)
 • "Uitstekende inhaalslag op het gebied van mobiele telefoons en de PlayStation 4 is prachtig." Bart Frouws (BesteProduct.nl/Draadbreuk.nl)
 • "Geweldige camera's (Alpha 7, RX100 M2, RX1R), laptops (VAIO Fit), tv's en smartphones laten zien dat Sony zijn achterstand ruimschoots ingehaald heeft." Xander Hoose (Pcmweb.nl)

Officiële website Sony

#2 Google – Innovaties aan de lopende band

Google bewijst met een tweede plaats bij de BesteProductAwards dat het prima mee kan met de moordende concurrentie. Innoveren, uitproberen en enthousiasmeren zijn kernwaarden voor Google; een creatief bedrijf dat telkens weer indruk maakt met haar producten.

BesteProductAwards 2013 Zilver
Google Logo

De vraag is niet of Google ooit het beste merk wordt, maar wanneer. Na de digitale wereld, neemt Google langzamerhand ook de fysieke, hardware wereld over. Door veel vakexperts wordt Google omschreven als een bedrijf dat durft te innoveren. De zelfrijdende auto, Google glass en de wifi- ballonnen zijn zowel creatief als innovatief. De zoekmachine, Gmail en andere aanverwante producten van Google zijn voor veel mensen in het dagelijks leven niet meer weg te denken. De tweede plaats bij de BesteProductAwards is dan ook meer dan verdiend.

De vakjury heeft ook haar meningen over Google. Bekijk ze hier:

 • "Innoveren, uitproberen en enthousiasmeren. Google blijft nieuwe projecten ontwikkelen, waarvan sommigen al niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken zijn. Chapeau voor dit creatieve bedrijf." Jeroen Geelhoed (Hcc.nl/PC-active)
 • "Nexus 5, Nexus 7, Google Glass - Google neemt na de digitale wereld nu ook langzaam de fysieke, hardwarewereld over. En dat gaat eens niet gepaard met een shitload aan AdSense-advertenties. Gewoon heel fijne producten. Punt." Ger de Gram (Draadbreuk.nl)
 • "Eigenwijs, durven te falen, niet vies van geld verdienen en niet vies van een uitdaging." Dimitry Vleugel (Androidworld.nl)
 • "Ondanks kritiek op het privacybeleid en de machtspositie van Google, blijft het bedrijf toffe dingen doen." Colin van Hoek (NuTech.nl)

Officiële website Google

#3 Apple – Blijft indruk maken

Apple is dit jaar 'slechts' derde geworden bij de BesteProductAwards. Dit is opvallend, aangezien Apple met drie van haar producten in de top tien van beste producten staat. Met de opvolgers van de iPhone 5, iPad 4 en het nieuwe iOS 7-systeem laat Apple zien dat ze nog steeds innovatief is.

BesteProductAwards 2013 Brons
Apple Logo

De producten van Apple zijn prijzig, maar dan heb je ook wat, vinden veel experts. Prachtige vormgeving van haar producten, gaat gepaard met fantastische prestaties. "Een beetje zoals de prom-queen die aan het eind van de avond ook nog eens fantastisch in bed blijkt te zijn", zegt Koen Helder van BesteProduct. Niemand die het beter kan verwoorden.

Of Apple in de toekomst indruk blijft maken op onze vakexperts met innovatieve ideeën, gaat de tijd ons leren. Apple moet wel flinke stappen voorwaarts maken als ze de concurrentie voor wil blijven, constateren veel journalisten.

Lees hieronder de meningen van de vakjury over Apple:

 • "Voor mij nog steeds op nummer één. De eenvoud en combinatie van de verschillende devices wordt steeds beter. Apple zal wel een flinke stap voorwaarts moeten maken, willen ze niet ingehaald worden." Harold Kuepers (StyleCowboys.nl)
 • "iOS 7, iPhone 5s, nieuwe iPads: het kon niet op dit jaar. Enige misser is de 5C." Tim Kraaijvanger (Scientias.nl)
 • "Ze blijven innovatief en een standaard voor de industrie aan het zetten." David Lemereis (Bright.nl)
 • "iOS 7 is een teken van verandering. Met 64 bits architectuur een forse stap gemaakt voor de toekomst." Nick Kiran (Appelstijl.nl)

Officiële website Apple


Slechtste merk

RIM / Blackberry - Het einde lijkt in zicht

Na 2011 en 2012 is Blackberry ook in 2013 verkozen tot slechtste merk bij de BesteProductAwards. RIM, de fabrikant achter Blackberry, loopt ook dit jaar weer achter de feiten aan. Wordt het niet eens tijd dat ze de stekker eruit trekken?

BlackBerry Logo
BlackBerry Logo

Menigeen dacht dat RIM niet verder kon zinken met de resultaten van de afgelopen jaren. Het tegendeel bleek waar; in 2013 werd de kritiek op Blackberry alleen maar groter. De Blackberry PlayBook tablet en BBM (chat) werden stuk voor stuk afgefakkeld door de vakpers. Doe jezelf een lol en "ren weg nu het nog kan", adviseert Nick Kiran van Appelstijl.

Nick was niet de enige expert met kritiek. Ook diverse collega's hadden hun mening over RIM wel klaar. De meest interessante en opmerkelijke uitspraken hebben wij op een rijtje gezet.

 • "Alles wat ze doen, schijnt ze alleen nog maar verder in de drek te duwen. Zonde. Heb je met BBM de kans om de wereld te laten zien dat je iets kan, blijf je vasthouden aan je eigen UI. Tunnelvisie....bah" Dimitry Vleugel (AndroidWorld.nl)
 • "Jarenlang eigenwijs en arrogant volhouden in een achterhaalde visie terwijl het schip langzaam zinkt. 2013 bleek het jaar waarin BlackBerry aankondigde te stoppen met consumentenproducten. Failliet is het niet, maar niemand lijkt er nog rekening mee te houden dat het ooit nog goed komt." Martijn Rodenboog (Nieuwemobiel.nl)
 • "Genoodzaakt zijn om met je tijd mee te gaan, het is niet zo makkelijk. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zie je maar weer. Waar Nokia erin slaagt goede prijs/kwaliteit producten op de markt te brengen, slaat Blackberry de plank keer op keer mis." Bart Boonstra (BartBoonstra.nl)
 • "Het bedrijf probeert wel te innoveren, maar slaat de plank compleet mis." Tim Kraaijvanger (Scientias.nl)

Officiële website Blackberry