Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Samenvatting van BesteProductAwards 2017

Hattrick voor Samsung met awardwinst Galaxy S8

28 december 2017 door de redactie van BesteProduct.nl

De Samsung Galaxy S8/S8+ is door de Nederlandse tech vakpers verkozen tot beste product van 2017. Het is het derde jaar op rij dat het Galaxy-toestel van Samsung aan de haal gaat met de hoofdprijs. Op enige afstand van de S8 claimt Apple’s iPhone X de zilveren plak. Nintendo pakt met de Switch de derde plaats en wint in de categorie ‘Beste merk van het jaar’.

De BesteProductAwards is de jaarlijkse verkiezing waarbij de Nederlandse tech vakpers wordt gevraagd wat zij de beste en slechtste producten van het kalenderjaar vinden. BesteProduct.nl reikt de awards dit jaar voor de negende keer uit. Aan deze editie deden 28 journalisten mee. Opvallend is dat Samsung voor de derde keer op rij wint, maar net als vorig jaar ook het slechtste product op de markt bracht. Dankzij de lancering van de Switch kroont Nintendo zich tot beste merk van 2017. En het slechtste merk? De experts waren in die categorie zeer verdeeld.

Beste Product: Samsung Galaxy S8/S8+

Een hattrick voor de Galaxy met de derde winst op rij. En verdiend! De Galaxy S8 werd al vroeg in het jaar (maart) geïntroduceerd en maakte furore met het Infinity Display. Nog minder randen en bijna alleen nog maar ‘scherm’ in je hand. Het design van de smartphone werd door diverse concurrenten overgenomen, maar niemand wist het totaalplaatje van de S8 te overtreffen. 'Mijn eerste indruk tijdens het preview-event was 'wow!'. Een nieuwe standaard op het gebied van ontwerp en gaat daarbij functioneel nergens de mist in’, aldus Dominick Viëtor (WANT). Ook Sander van der Heide (Emerce.nl) was onder de indruk: ‘De Galaxy S8 is pure perfectie. Ligt heerlijk in de hand, voelt slank aan, maar heeft toch meer schermoppervlakte met een prettige beeldverhouding.’

Beste merk: Nintendo

Nintendo is back! En dan vooral dankzij de Switch, de console die ook meteen een handheld is. Van gamen achter de TV moeiteloos door naar gamen in de trein. Het Japanse bedrijf laat zich met deze hybride van hun creatieve kant zien. Het concept werkt uitstekend en dan worden gamers ook nog eens verblijdt met toptitels als Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. ‘Het is alles of niks bij Nintendo en met de succesvolle Switch dit jaar en enkele van de beste games (ongeacht platform) was 2017 alles’, aldus Erwin van der Zande (Bright). Paul Gersen (Lust For Life Magazine) over Nintendo: “Volgens mij het enige bedrijf dat zichtbaar een beetje vernieuwing bracht.” Het merk bracht dit jaar ook de classNameic Mini Super NES uit. Nostalgie ten top, maar helaas wel bijna constant uitverkocht.

Slechtste product: Samsung Bixby

Tja, Bixby ‘wint’ deze categorie met afstand. Strict genomen is het niet eens een fysiek product, maar het regende dislikes voor het ‘handige hulpje’ van Samsung. Vooral de manier waarop Samsung zijn assistent pusht, levert kritiek op. ‘De assistent, die zou moeten kunnen concurreren met de Google Assistant en Siri van Apple, is niets meer dan een veredelde agenda-assistent. En toch moeten we het allemaal doen met die extra knop op de Galaxy S8 en Galaxy Note 8’, aldus Wesley Akkerman (FWD Magazine). De gehate ‘Bixby-knop’ is inmiddels uit te schakelen, maar ja, dan zit je dus met een nutteloze knop op je prachtige telefoon. Ger de Gram (Media Totaal, Kieskeurig Magazine en Draadbreuk) maakt er korte metten mee: ‘Van mijn telefoon af. Nu.’

Slechtste merk: Geen

Na alle stemmen geteld te hebben, bleek de vakpers in deze verkiezing zeer verdeeld te zijn. Er werden dertien verschillende merken genoemd, waarvan er 7 slechts 1 stem kregen. Vier merken (Apple, HTC, Huawei en Fitbit) konden op de meeste kritiek rekenen, maar werden door andere experts juist weer geprezen. Conclusie: in 2017 ging geen enkel merk volledig de mist in. Volgend jaar wellicht een spectaculairder verhaal!

Top 10 BesteProductAwards 2017

De top 10 van beste producten luidt als volgt: