Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

BesteProductAwards 2010 Blauw

Van een boerenbank tot een van de meest gewelddadige games van 2010. Een deskundigenonderzoek levert soms verrassende resultaten op. Een pagina met feitjes, statistieken en meningen uit de BesteProductAwards 2010.

 • Elja Trum, hoofdredacteur van fotografieblog Photofacts omschrijft 't als 'de gadget voor de man'. Bright’s David Lemereis gaat nog een stapje verder en noemt het 'de droom van iedere zoon en met name zijn vader.' Ze hebben het over de Parrot AR.Drone. Voor consumenten die – niet geheel onterecht – geen idee hebben waar de twee over praten: de Parrot is een quadcopter (zeg: mini-helikopter met vier rotorbladen) die je bestuurt met een iPhone waarmee je realtime camerabeelden kunt bekijken. De gadget staat op plek 10 in de eindrangschikking van de BesteProductAwards.
 • Met een respectabele leeftijd van 57 jaar is Robert van der Velden van De Gelderlander de oudste deelnemer van ons onderzoek. Hij koos voor de Panasonic TX-P65VT20 3D televisie als beste product. De jongste deelnemer was een vrouw: Anke Horstman (23) van Hear+See noemde de iPad - haar favoriete product van 2010 - 'revolutionair in zijn soort'.
 • In de categorie: 'meest vreemde naam' is het product 'IkBenStil SuperDude' onomstreden winnaar. Zelfs de redactie van BesteProduct moest even googelen. Edwin Ammerlaan, redacteur van Revolver’s Lust For Life, koos voor deze, jawel, gamepc. "Met recht een stille speler in de Nederlandse markt. Levert al jaren veruit de snelste en stilste game-pc's van Nederland af. Zonder veel marketinggeweld, maar met veel kennis van zaken."
 • Dit jaar koos de vakpers voor het eerst games in hun top 5-lijstje. De beste game van 2010: Call of Duty: Black Ops. Beste Product's Ger de Gram zou de game het liefst met een brilletje op spelen. "Black Ops in 3D. Draadloos. Op de Kinect. Hoe vet zou dat zijn?"
 • Arnoud Wokke van Tweakers.net over desktopsoftware voor de smartphone: "Je telefoon aan je computer hangen is de snelste weg naar het gekkenhuis."
 • HTC, Samsung, Sony. Allerlei elektronicafabrikanten werden genoemd in de categorie 'Beste Merk'. Een boerenbank verwacht je daar - zeker in tijden van economische crisis en bij een verkiezing voor de beste elektronicaproducten - niet direct tussen. Hoofdredacteur van Tweakers.net Wilbert de Vries dacht daar anders over. "Rabobank sluit filiaal na filiaal, maar weet me met zijn persoonlijke aanpak en kenmerkende reclame toch nog steeds van te overtuigen dat het een boerenleenbank is."
 • Tijdens de BesteProductAwards van 2009 waren e-readers punt van discussie. De ene expert noemde deze gadget 'consumentenbedrog', terwijl anderen het apparaat juist loofden om de innovatie. De eerste groep lijkt dit jaar gelijk te hebben gekregen. De Sony eReader Touch was van alle 121 verschillende genoemde producten, de enige e-reader. Deze werd zelfs maar door één iemand genoemd. Pascal Gerrits van Smartphone Magazine zette het apparaat op plek drie. Waarom? "Digitaal boeken lezen is heerlijk! De Touch doet dit perfect."
 • Grote afwezige in onze lijst van vakpers en experts is dit jaar Vincent Evers . De gadgetman, entrepreneur en spreker had 'nog 100 e-mails te gaan' , maar liet wel weten dat wat hem betreft de Galaxy Tab het beste product van 2010 is. Waarvan akte. De keuze van Evers is, vanwege het gebrek aan onderbouwing, dit jaar niet meegenomen in de ranglijst. Niettemin behaalde deze ‘iPad-killer’ toch een goede zesde plek.
 • Volgens de kenners heeft vooral Sony een goed camera-jaar gehad. Met de lancering van de NEX-5 en de Alpha 55 heeft het bedrijf laten zien klaar te zijn voor de toekomst. Van alle camera's werden deze twee modellen het vaakst genoemd. De NEX-5 krijgt met zijn 8e plek zelfs een eervolle vermelding.
 • Behalve de Toshiba Folio 100 werden ook 3D-televisie’s geregeld genoemd als slechtste product. Heeft 3D de toekomst? Fabrikanten zeggen 'ja', experts van vakbladen en websites twijfelen nog. De eerste reacties zijn niet allemaal even positief. "Het lijkt zo leuk", zegt Jan Jaap van Donselaar van TelecomVergelijker.nl . "Maar oh, wat word je er misselijk van. Ik althans." Eelko Wester, hoofdredacteur van deze site voegt eraan toe: "De eerste 3D televisie van Samsung had nooit op de markt gebracht mogen worden. Na drie minuten was ik al enorm beroerd.."
 • De Stronks-Award voor beste quote van 2010 gaat naar onze eigen Dennis de Vries. Vooralsnog is de beste man niet onder de indruk van het fenomeen tablets. "Ik wilde eigenlijk de iPad als slechtste product noemen. Zeggen dat je een tablet uitbrengt, en dan komen met een grote iPhone zonder Phone. Maar fanboys dreigden me door de knieschijven te schieten, dus kies ik de Toshiba Folio. Vooruit maar. Net zo kansloos, maar ook nog eens slecht gemaakt."
Sony eReader
AR.Drone
Sony NEX 5

Jury

De vakjury van de BesteProductAwards 2010 bestond uit vijftig experts en deskundigen van diverse vakbladen, tijdschriften, websites en tv-programma's. Hieronder vind je de volledige lijst met mensen die dit jaar (weer) de moeite hebben genomen ons hun lijstje te sturen. Dank daarvoor. Achter hun naam en medium staat hun favoriete product van het jaar 2010, voorzien van de reden waarom zij hebben gekozen voor het product.

BesteProductAwards 2010 Blauw

Aan de BesteProductAwards van 2010 werkten vijftig deskundigen van diverse vakbladen, tijdschriften, websites en tv-programma’s mee. Hieronder de volledige lijst met namen en rugnummers, gesorteerd op alfabet. Achter hun naam en medium staat hun favoriete product van het jaar 2010, voorzien van een korte persoonlijke toelichting.

Anke Horstman (Hear+See): Apple iPad
"Revolutionair en bovendien een echte pionier in zijn soort: de Apple iPad. Op dit moment heb ik nog geen betere tablet voorbij zien komen."

Annelies Verhelst (Computer Idee): Cloud Engine Pogoplug
"Makkelijk bestanden delen via pc en mobiele telefoon op een eigen harde schijf. Supersimpel, haast geen instellingen nodig. Roze, dus eens iets anders dan zwart of wit en leuk vormgegeven. Zakelijk in zwart verkrijgbaar."

Arnoud Wokke (Tweakers.net): Apple iPad
"Als iedereen door jouw product aan andere fabrikanten gaat vragen of zij ook zoiets gaan maken, heb je kennelijk een juiste snaar geraakt."

Arvid Bux (Style Cowboys): Apple iPad
"Het apparaat op zich is weer een innovatie. Apple heeft goed gekeken naar de markt. Het product vervult voor veel gebruikers alle wensen en doet daarbij niet af aan het gebruiksgemak."

Bart Frouws (BesteProduct.nl): HTC Desire HD
"Reusachtig, maar de naam HD meer dan waard."

Brian Dragtstra (Spiegelreflexmagazine): Sony Alpha 55
"Een camera gericht op de consumenten met kwaliteiten uit het absolute topsegment spiegelreflexcamera's. Alleen die stomme eigen hotshoe, grrr."

Casper Meijer ( Radio Nederland Wereldomroep ): Apple iPad
"Eerste tabletcomputer die innovatie, functionaliteit en gebruiksgemak op een uitstekende wijze weet te combineren."

Damian Wüst (De Gelderlander): Apple iPhone 4
"Deze smartphone is wellicht niet de meest vernieuwende telefoon, maar het is een verfijnde variant van de 3GS met een buitengewoon scherm (Retina) waarbij de synchronisatie met andere Apple-producten een genot is en Apple daarvoor continu nieuwe diensten blijft ontwikkelen. Daarbij komt dat de telefoon in mijn ogen een belachelijk mooi design heeft."

David Lemereis (Bright): Apple iPad
"Ze hebben hem niet uitgevonden maar Apple ‘reinvented the tablet’. Je hebt hem absoluut niet nodig, maar toch wil je hem oh zo graag hebben."

Dennis de Vries (BesteProduct.nl): Nokia E72
"Geen toestel dat het goed doet op feesten en partijen, wel het toestel waar ik (met afstand) het meeste plezier van heb gehad. En aan het eind van de dag staat hij nog aan omdat je accu niet leeg is. Daar hou ik van."

Dennis Hissink (LetsGoDigital, LetsGoMobile, DIWA Awards en Labs): Apple iPad
"Product met enorme potentie en impact op de verhoudingen binnen internationaal medialand. Geeft direct een push aan innovatie, verandert consumentengedrag met betrekking tot informatieconsumptie."

Dennis Mons (Sp!ts): Apple iPad
"Ondanks het feit dat de iPad zijn restricties heeft, heeft het desalniettemin de poorten geopend naar een nieuwe manier van computergebruik. De iPad heeft ‘lean backwards’ geïntroduceerd, terwijl het met laptops altijd ‘lean forward’ was. Ook wordt de mediawereld even door elkaar geschud."

Dimitry Vleugel (Androidworld.nl): Apple iPad
"Misschien raar voor een Android-fan, maar de iPad heeft een totaal nieuwe markt opengebroken waar veel fabrikanten en consumenten van gaan profiteren."

Edwin Ammerlaan (Revolver’s Lust For Life, ANWB): Microsoft Kinect voor Xbox 360
"Gamen zonder controller: een belangrijke technologische doorbraak waarvan we natuurlijk nog maar even moeten afwachten of het ook daadwerkelijk aanslaat."

Eelko Wester (BesteProduct.nl): Apple iPad
"Slechts één keer in de paar jaar is er een product dat de wereld verandert. Dat doet de Apple iPad. Het apparaat luidt het definitieve einde in van de papieren uitgaven."

Elja Trum (Photofacts): Apple iPad
"Een computer zoals hij bedoeld is: functioneel, gebruikersvriendelijk, goed ontworpen en overal te gebruiken. Internetten was nog nooit zo ontspannend!"

Eric van Ballegoie (Hardware.Info): Apple iPad
"Ondanks sceptische reacties bij de aankondiging - met name over de technische specificaties - is de iPad een praktisch en zeer succesvol product gebleken. Gezien de tablethype die na introductie is ontstaan, mag de iPad een nieuwe mijlpaal in de computergeschiedenis genoemd worden."

Erwin van der Zande (Bright.nl): Apple iPad
"Één woord: gamechanger."

Frank Everaerdte (Hardware.Info): Sony VAIO Z
"De meest geweldige notebook van dit moment. Voorzien van een hoge resolutie beeldscherm (1600x900) of Full HD, Intel Core i5 en nVidia GeForce GT330M. Supersnel, maar superlicht: slechts 1,5 kg."

Ger de Gram (BesteProduct.nl): Apple iPad
"Geen flash, geen camera, geen sms- of belfunctie? Wat heeft 'ie wel? Dat was mijn gedachte. Totdat ik er mee speelde. En nog eens. En nog eens. En toen kon ik haast niet meer zonder."

Gonny van der Zwaag ( iPhoneclub.nl , iPadplanet.nl , Androidplanet.nl ): Apple iPad
"De tablet is een apparaat dat fabrikanten zoals HP en Microsoft al bijna hadden opgegeven. Apple slaagt erin om de tablet tot iets revolutionairs om te buigen: een gadget die iedereen wil hebben. Het bedrijf zorgt voor de definitieve doorbraak en neemt de rest van de fabrikanten op sleeptouw om ook een nieuwe generatie tablets te ontwikkelen. Of de iPad de redding vormt voor kranten en tijdschriften valt nog te bezien, maar de iPad veroorzaakt wel een revolutie in de manier waarop we kranten en tijdschriften lezen en leidt tot nieuwe manieren om content te presenteren, zoals Flipboard."

Harold Kuepers (Stylecowboys.nl): Apple iPad
"Dé gadget voor in en om huis. De iPad gaat dé gateway worden voor alle homeautomatisering."

Jöran Maaswinkel (Dutchcowboys, Stylecowboys): Sony Alpha NEX 5
"Met de NEX 5 heeft Sony zich in een nieuw camerasegment weten te plaatsen voor zowel de beginnende als gevorderde fotograaf. Compact met meer dan goede kwaliteit en mogelijkheden."

Jaap Veenstra (PCM Magazine): HTC Desire
"Heerlijk vlotte telefoon met Android. Supergoede ondersteuning en prettige HTC Sense-interface."

Jan Jaap van Donselaar (TelecomVergelijker.nl): HTC Desire HD
"Maakte HTC eerder dit jaar al indruk met de Legend en de Desire, nu wordt daar nog een flinke schep bovenop gedaan met de Desire HD. Een strakke telefoon met een fors scherm dat goed snel werkt. En met HTCSense.com laat HTC zien dat ze niet stil zitten."

Lars Polder (Fotografie.nl): Sony SLT-A55
"Geheel nieuwe invulling van het reflexprincipe. Door toepassing van vaste half-transparantie spiegel en een lcd-zoeker wordt maximale scherpstelprecisie bereikt, doordat de autofocus permanent actief kan zijn. Dat merk je bij snelle series en HD-filmopnamen."

Marc Brekelmans (hifi.nl): iPad
"De iPad opent nieuwe mogelijkheden binnen de audio/video-branche. De iPad is een handzame interface waarmee streaming audio en domotica naar een hoger niveau wordt getild."

Marc Rutten (Kieskeurig.nl): Samsung i9000 Galaxy S
"De acceptatie en de volledige arrivering van Android binnen de markt werd met dit toestel gerealiseerd."

Marc Wielaert (Mobilecowboys.nl): Samsung Galaxy Tab
"Voor mij de ‘missing link’ tussen de omslachtige laptop en net even te kleine smartphone, omdat je de Tab - anders dan de (terecht!) veel geroemde iPad - in binnenzak van jas of colbert kan meenemen en gewoon met één hand vast kunt houden. Dankzij de simcard ook onderweg ‘always online’, en met het 7 inch display prima zicht op internet, mail, Twitter, eBooks, etc. Bellen gaat uitstekend met de headset. Groot? best wel! Prijzig? Zeker! Maar toch: gadget van het jaar 2010."

Mark Booij (Gadget Garden): Apple iPad
"Wederom een zeer succesvolle lancering van Apple. Hoewel er al langer tablets op de markt waren, heeft Apple het product binnen een paar maanden razend populair gemaakt. Verrassend weinig kritiek op geleverd."

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl): Apple iPad
"Een product dat bij z'n introductie volop kritiek ontving: ‘een oversized iPhone’ en ‘totaal overbodig’. Inmiddels is het beeld totaal omgeslagen en domineert Apple een totaal nieuw gecreëerde markt met verkoopaantallen waar concurrenten van kwijlen. Staat bovenaan menig Sinterklaaslijstje."

Maurits Knook (StyleCowboys.nl): Apple iPad
"De iPad is een consumentenproduct met het grootste gebruikersgemak - geen grote iPhone – en geschikt voor jong en oud, te bedienen zonder handleiding."

Merijn de Boer (Gadget.blog.nl): Apple iPhone 4
"Binnen 2 jaar plug je een iPhone in een dock, pair je via bluetooth met toetsenbord en muis en werk je op een plasmascherm. Compromisloos."

Redactie Mobilyz (Mobilyz.nl): Apple iPad
"Onmiskenbaar de iPad als beste product: innovatie ten top. Trendsetter. Kwalitatief hoogwaardig en intuïtief."

Pascal Gerrits ( Smartphone Magazine , Computer Easy): Apple iPad
"Maakt het omgaan met technologie voor iedereen toegankelijk: ook voor erg jonge en de meer oudere generaties. Alleen al gezien de hoeveelheid ‘free publicity’ het beste product van het jaar."

Patrick Smits (C’t magazine): Apple iPad
"Apple heeft met de iPad het concept van de tablet succesvol in de markt gezet. Dankzij een goed scherm, innovatieve multitouchbediening en een app store heeft Apple een doorbraak weten te forceren met een idee dat al in 2001 door Microsoft werd gelanceerd. In tegenstelling tot Microsoft heeft Apple echter ook een redelijke prijs voor de consumenten weten neer te zetten, zonder in te boeten aan displaykwaliteit of bedieningsgemak."

Patrick van Loon (Gadgetzone): Apple iPad
"Het is onvoorstelbaar hoe Apple een product dat altijd een sluimerend bestaan heeft gehad, zo weet te positioneren dat iedereen er een wil hebben. Nu alleen iTunes voor Windows en een wat betere ‘look and feel’ geven."

Paul Gersen (Revolver's Lust for Life, BesteProduct.nl): Sonos S5 (2010 update)
"De S5 was al een erg prettig mulitroom muzieksysteem, maar de 2010-update is helemaal fantastisch. Door Spotify te integreren heb je opeens toegang tot bijna alle muziek, en met dit apparaat ook nog eens in goede kwaliteit."

Pieter Molenaar (Tweakers.net): Sony NEX-camera's
"Sony is er in geslaagd om een aps-c-beeldsensor in een zeer compact cameraontwerp met verwisselbare lenzen te gieten. Concurrerende systemen als m4/3 of NX hebben wat grootte betreft het nakijken. Toch beschikken beide NEX-camera's over een kantelbare 3 inch-lcd van hoge resolutie."

Raymond Harper (Blog.nl): Pentax K-5
"Met dit nieuwe model spiegelreflexcamera neemt Pentax in één klap de leiding in zijn klasse over in een onafhankelijk beeldkwaliteitklassement."

Remco Mourits (Home Entertainment Today): Apple iPad
"Het is Apple gelukt eigenhandig een markt die op sterven na dood was, hot en hip te maken - met een kwaliteitsproduct dat de concurrentie vooralsnog niet heeft weten te evenaren."

Rens Lieman (Esquire): Bose VideoWave Entertainment
"Slechts een tv aan de muur, en toch Bose-kwaliteit surround sound. Geen losse speakers meer in je kamer. Een bijzondere innovatie waar de consument echt wat aan heeft (en vergeet de bijbehorende universele mini-afstandsbediening niet)."

Robert van der Velden (De Gelderlander): Panasonic TX-P65VT20B
"Prima 3D-tv die de nodige omvang heeft voor een goede 3D-beleving."

Ron Smeets (MobileCowboys): HTC Desire HD
"Zonder enige twijfel de beste (Android) smartphone van 2010. HTC heeft het helemaal begrepen en weet ons telkens weer te verbazen met nog betere toestellen en een nog betere User Interface. De koppeling tussen HTC Sense en HTCSense.com is ook bijzonder goed in elkaar gezet, net als het toestel zelf."

Sjef Weller (Nu.nl, Digital Life, GameZ Magazine): Apple iPad
"Tja, wat moet je er nog van zeggen. Apple lost alle beloftes is met een heerlijk mail-, surf- en multimedia-apparaat voor op de bank, in bed en in het openbaar vervoer. Een uit de kluiten gewassen iPod touch? Absoluut, maar de verkoopcijfers bevestigen nog maar eens dat er zeker behoefte naar is."

Tim Kraaijvanger (Android Planet): HTC Desire
"De eerste volwassen Android-telefoon met een prima processor, HTC Sense en een fraai 3,7 inch scherm. Zelfs een half jaar na de verschijning nog steeds de beste telefoon op de markt."

Tim Wijkman (GSM Helpdesk Nederland): Apple iPad
"Apple heeft opnieuw laten zien de markt zeer goed te kennen en op het juiste moment een geheel nieuw product in de markt te zetten. De Apple iPad is het boegbeeld voor de tabletmarkt geworden en weet daarmee weer opnieuw een voorbeeldrol op zich te nemen."

Tobias Bos (GadgetTest): HTC Desire
"Zeer gebruiksvriendelijke smartphone die meer indruk op me gemaakt heeft dan de iPhone 4. Bovendien: Android is een open systeem en niet zo gesloten als het besturingssysteem van Apple, waardoor er makkelijker applicaties voor ontwikkeld kunnen worden."

Tonie van Ringelestijn (Freelance technologie-redacteur): Apple iPad
"De beste tablet, vooralsnog met afstand. Zelfs zonder flash of poorten of camera."

Wilbert de Vries (Tweakers.net): Apple iPad
"Hoewel er al langer tablets bestonden, heeft Apple deze productgroep nieuw leven ingeblazen en de ontwikkelingen in deze markt in een stroomversnelling gebracht."


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2010 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

 • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
 • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
 • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
 • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben vijftig deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

 • Top 5 van de beste producten die in 2010 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
 • Het slechtste product van 2010
 • Het beste merk van 2010
 • Het slechtste merk van 2010

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Ingevulde lijsten

Over de ingevulde lijsten is het volgende te melden:

 • Alle deelnemers hebben drie beste producten ingevuld.
 • 42 deelnemers hebben een vierde beste product ingevuld.
 • 35 deelnemers hebben een vijfde beste product ingevuld.
 • Alle deelnemers hebben een beste merk ingevuld.
 • 3 deelnemers hebben geen slechtste product ingevuld.
 • 3 deelnemers hebben geen slechtste merk ingevuld.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2010 is als volgt:

Beste producten

 • Nr. 1 -> 3 punten
 • Nr. 2 -> 2 punten
 • Nr. 3 -> 1 punt
 • Nr. 4 -> 0,5 punt
 • Nr. 5 -> 0,5 punt

Slechtste product

Elke keer als een product wordt genoemd als slechtste, volgt een punt aftrek van de BesteProductScore

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Slechtste merk

Elke keer als een merk ook wordt genoemd als slechtste, volgt één punt aftrek van de score.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

 • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint, min of plus de slechtste of beste score, afhankelijk van de categorie.
 • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
 • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

 • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen hebben gekregen.
 • Bij de verkiezing van de beste producten van 2010 worden in het onderzoek de eerste tien producten getoond. Zij hebben allemaal minimaal vier stemmen ontvangen.
 • Bij het slechtste product van 2010 is de top 3 weergegeven, deze producten kregen minimaal drie negatieve stemmen. De overige producten hebben twee stemmen of minder, waardoor er geen betrouwbare uitslag van te geven is.
 • Bij het beste merken wordt een top 3 weergegeven. Zij hebben allemaal minimaal acht stemmen ontvangen.
 • Bij het slechtste merk is een top 2 weergegeven. Zij hebben allebei minimaal vier stemmen ontvangen.