Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2014

#1 Nest Thermostat – Verrassende nummer 1

Wanneer een thermostaat door techjournalisten wordt uitgeroepen tot beste product van het jaar, moet hij wel bijzonder zijn. Dat is bij de Nest Thermostat volgens de experts ook het geval. De Nest is een slimme thermostaat. Daar zijn er wel meer van, maar de Nest wordt alom geroemd als het slimste jongetje van de klas. En de hipste.

BesteProductAwards 2014 Goud
Nest Thermostat

De keuze voor de Nest Thermostat is vooral verrassend, omdat deze thermostaat in Amerika al jaren verkrijgbaar is. Pas dit jaar is ook een Nederlandse uitvoering op de markt gebracht en is de thermostaat in Nederland leverbaar. Veel journalisten hebben de Nest vervolgens als testexemplaar ontvangen en waren aangenaam verrast door de werking. De Nest is een thermostaat die zichzelf inregelt. Hij doorgrondt in korte tijd je leefpatroon, zodat hij weet wanneer je thuis bent en het lekker warm moet zijn. En wanneer de thermostaat lager kan. De Nest is daarnaast op afstand te bedienen met onder meer je smartphone.

Behalve de werking valt de Nest ook op door zijn uiterlijk. Dat is niet zo verwonderlijk, Tony Fadell is immers één van de geestelijk vaders van Nest Labs, het bedrijf achter de Nest. Fadell werkte in het verleden bij Apple en stond daar aan de wieg van alom geroemde iPod. Opvallend genoeg was het Google dat Nest Labs begin dit jaar kocht.

Hierom roemde de technologie-experts de Nest:

 • "Een slimme thermostaat die er ook nog eens prachtig uitziet. Iedereen die er al eens aan heeft mogen draaien weet dat dat gevoel heerlijk is. Dat je flink op je energieverbruik kunt besparen is trouwens ook wel fijn." Rutger Otto (Bright)
 • "Sinds 2014 in Nederland, daarom in de lijst opgenomen. Als je de Nest in handen hebt, snap je waarom dit een goed product is. De productkwaliteit is subliem. Geen rammelend plastic, alleen goede materialen en bouwkwaliteit. Maar het echt slimme zit binnenin: de zelflerende algoritmes en de mogelijkheid om er met IFTTT zelf nog intelligentie aan toe te voegen. Hopelijk draait Google dit bedrijf niet de nek om." Gonny van der Zwaag (iCulture)
 • "De Nest combineert slimme functionaliteit met een bediening, die eigenlijk niet eenvoudiger kan. Tegelijkertijd is het ook nog eens een sieraad aan de muur." Jeroen Boer (ComputerTotaal)
 • "De mooiste thermostaat van allemaal is nu eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar." Marjolijn Kamphuis (Numrush)
 • "Niet helemaal nieuw, maar wel nieuw voor Nederland. Hoe briljant deze software is weten we niet eens écht. Nest kiest ervoor om juist zo simpel mogelijk, bijna Apple-esk over te komen en vertelt héél weinig over de techniek. Maar is dat erg? Nee." Nick Kiran (AppelStijl)

#2 Apple iPad Air 2 - Simpelweg de beste tablet

Dat Apple met de iPad de tablets op de kaart heeft gezet, is genoegzaam bekend. Het is een prestatie op zich. Maar nóg knapper is het, dat Apple vele jaren later er nog steeds in slaagt de beste tablet op de markt te brengen. Dit jaar valt die eer te beurt aan de Apple iPad Air 2. Dunner, sneller en lichter dan zijn voorganger en nu ook voorzien van een vingerafdrukscanner, om onder meer het toestel te ontgrendelen.

BesteProductAwards 2014 Zilver
Apple iPad Air 2

De Apple iPad Air 2 wordt door de techredacteuren stuk voor stuk geroemd. Echte minpunten kunnen ze niet opnoemen. Of het moet de prijs zijn, die start vanaf 500 euro.

Dit zeiden de experts over de iPad Air 2:

 • "Na al die jaren kan nog altijd geen enkele andere tablet tegen de iPad op, het blijft knap. Het grote model is gelukkig weer een stuk lichter en dunner geworden." Tonie van Ringelestijn (Bright / De Persdienst / Webwereld )
 • "Apple laat wederom zien met zowel hardware als software voorop te lopen. De iPad Air 2 is in alle opzichten een premium tablet en weet nog steeds velen te overtuigen." Martijn Schel (Tablets Magazine / Homecinema Magazine)
 • "Heel techland verbaasde zich vorig jaar om de dunne behuizing van de iPad Air (7,5 mm). Dat Apple daar met de Air 2 nog bijna anderhalve millimeter (6,1 mm) van af wist te schaven is indrukwekkend. Dankzij die dunne behuizing, razendsnelle A8X 64-bit chip, anti reflecterende coating op het scherm en vingerafdrukscanner onderin de behuizing is deze tablet zelfs het overwegen waard als je de iPad Air al in huis hebt. De Air 2 is niet perfect, want de mogelijkheid om meerdere apps tegelijk op het scherm te draaien of meerdere accounts in te stellen ontbreekt. Toch is dit met afstand de beste tablet die je op dit moment kunt krijgen." Koen Helder (BesteProduct.nl)

#3 Apple iPhone 6 – Ook grote iPhone krijgt veel lof

Wijlen topman Steve Jobs van Apple verguisde iedere fabrikant die een smartphone uitbracht met een groter scherm dan 4 inch. Met CEO Tim Cook aan het roer zijn veel dingen anders bij Apple en dus lanceerde de Amerikaanse fabrikant zonder schaamte dit jaar twee grote smartphones: de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

BesteProductAwards 2014 Brons
Apple iPhone 6

Het verschil in waardering bij de journalisten tussen de twee smartphones is opmerkelijk. Waar de iPhone 6 Plus werd afgekraakt (veel te groot), wordt de iPhone 6 bejubeld. Volgens de redacteuren is de iPhone 6 de beste én snelste smartphone van dit moment. Ook waarderen ze het lichte gewicht van de iPhone 6. Niet voor niks lopen veel journalisten zelf met de iPhone 6 op zak. Zij hebben wel het voordeel dat Apple de toestellen in bruikleen geeft. Als gewone consument moet je toch fors betalen om met de iPhone 6 te lopen.

Dit vinden de experts van de iPhone 6:

 • "Apple maakt eindelijk een grotere smartphone - en hij is nog fijn ook." Gonny van der Zwaag (iCulture)
 • "Hij is dunner, heeft een iets groter scherm en afgeronde schermranden. Lijkt no big deal, maar het toestel voelt compleet anders aan dan de iPhone 5(S), die ik overigens meteen vergeten ben. Nooit gedacht dat ik een groter scherm zou toejuichen, maar het is gebeurd." Rutger Otto (Bright)
 • "De iPhone 6 is een dure smartphone, maar ik zou mijn geld er elke keer opnieuw aan uitgeven. De schermgrootte van 4,7" is mijns inziens perfect en het retinadisplay oogt tevens ouderwets prachtig. Daarnaast bewijst Apple dat het nog steeds als enige een goede vingerafdrukscanner kan maken en dat je niet mee hoeft te gaan in de megapixelhype, om je toestel van een prima smartphonecamera te voorzien. Snel, mooi, fijn besturingssysteem en een fantastische slow mo-functie." Koen Helder (BesteProduct.nl)

Eervolle vermeldingen

#4 LG G3

Beste high-end Android-smartphone van dit moment

LG G3
 • "Tja, ook een smartphone. En een goede. Eigenlijk gewoon beter dan de iPhone 6 en de Galaxy S5. En dan win je gewoon in het hogere prijssegment. Is dat spannend? Nee, dat is niet spannend. Is het een vermelding waard? Ja, dat wel." Paul Gersen (Draadbreuk.nl)

#5 Sony Xperia Z3 Compact

Uitstekende prestaties in een handzaam jasje

Sony Xperia Z3 Compact
 • "Het is me een raadsel waarom Smartphones steeds maar groter moeten zijn. Bediening met één hand blijft belangrijk voor mij. Sony komt eindelijk met een Android-smartphone die bij een kleiner scherm géén concessies doet aan de hardware. Nu nog een Z3 met Android Stock Edition!" Xander Hoose (technikPR)

#6 Sony Alpha 7S

Geeft nachtfotografie een nieuwe dimensie

Sony Alpha 7S
 • "Een dure, heel dure systeemcamera, maar wel eentje die nachtfotografie een compleet nieuwe dimensie geeft. Met een ijzersterke fullframe sensor die belachelijk hoge ISO-waarden aan kan, haalt Sony alles wat er momenteel uit een camera te halen valt. Dat dit model voor slechts een selecte groep mensen geschikt is, is dan maar zo." Ger de Gram (Draadbreuk.nl)

#7 Samsung Galaxy Note 4

De beste Phablet van dit jaar

Samsung Galaxy Note 4
 • "Kwam laat in het jaar, maar maakt indruk met top specificaties, een prachtig display en niet in de laatste plaats: een zeer indrukwekkende camera." Marc Wielaert (SmartCamClub)

#8 Apple iMac Retina 5K

Een fenomenaal scherm

Apple iMac Retina 5K
 • "Er kan er maar één de eerste zijn en in het geval van het 5K-scherm is dat Apple met de iMac Retina 5K-display. Het scherm is werkelijk fenomenaal." Jeroen Boer (ComputerTotaal)

#9 Sony Xperia Z3

Weer iets beter als de HTC One van vorig jaar

Sony Xperia Z3
 • "Het design is minder lomp geworden, de klepjes zijn minder irritant, de batterij gaat idioot lang mee vergeleken met concurrenten en in zijn algemeenheid is dit gewoon de fijnste telefoon die je momenteel kunt hebben." Annelies Verhelst (Intogadgets.nl)