Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2011

#1 Samsung Galaxy S2

De grote winnaar van de BesteProductAwards 2011 is de Samsung Galaxy S2. De smartphone werd door de vijftig koppen tellende vakjury met voorsprong gekozen. Het is voor het eerst dat een product van Samsung de Award wint. De voorgaande jaren wonnen respectievelijk de iPhone 3GS en de iPad van Apple. De Samsung Galaxy S2 wordt door de vakjury geroemd vanwege zijn snelheid, soepele gebruikservaring, dunne vormgeving, vele mogelijkheden en uitmuntende foto- en videokwaliteit. Of zoals een van de juryleden zei: "Eindelijk eens een Android-telefoon met topspecs, die ook nog eens snel en soepel werkt."

BesteProductAwards 2011 Goud
Samsung Galaxy S2

Dit zei de vakjury over de Samsung Galaxy S2:

 • "De afzonderlijke specs zijn indrukwekkend, maar de som van die losse delen is nog beter. De Galaxy S2 is hét toestel dat de toon heeft gezet dit jaar en nog knapper; dat nog steeds de toon zet." (Dennis de Vries, BesteProduct)
 • "Eindelijk eens een Android-telefoon met topspecs die ook nog eens snel en soepel werkt. Uitzonderlijk. Meestal wordt tophardware verkloot door slechte software." (Arnoud Wokke, Tweakers.net)
 • "Ultradunne en lichte smartphone met groot Super AMOLED Plus-scherm en krachtige dual-core processor. Ook een half jaar na introductie nog altijd de beste allround Android-telefoon van dit moment." (Eric van Ballegoie, Hardware.Info)
 • "De Galaxy S2 is hét toestel waarmee Android én Samsung zich op de kaart hebben gezet in 2011. En dan moet de Galaxy Nexus nog verschijnen!" (Erwin van der Zande, Bright)
 • "Geen ontkomen aan. Samsung heeft het toestel al sinds mei van dit jaar op de markt en heeft die de rest van het jaar gedomineerd met specificaties die in alle opzichten overtuigen." (Mobilecowboys.nl, Smartphone-review.nl)

D’r op en d’r over

Dat Samsung op de goede weg was met zijn telefoons, daar kregen we in 2010 al lucht van toen het Koreaanse bedrijf de Galaxy S op de markt bracht. Het was een erg interessante smartphone - hij werd vierde bij de BesteProductAwards van 2010 - maar hij won het nog niet van de toenmalige toptelefoons. Daar kwam dit jaar met de Galaxy S2 verandering in. Deze op besturingssysteem Android draaiende smartphone ging, zoals onze expert Dennis de Vries in zijn review eerder dit jaar zei, d’r op en d’r over!

Beste Android-toestel tot nu toe

Wat maakt deze smartphone zo bijzonder? Simpel gezegd: dit is volgens de experts gewoon de beste Android-telefoon tot nu toe en daarbij heeft hij specificaties waar je U tegen zegt: het 4,3 inch Super AMOLED Plus-beeldscherm, de 1,2 Ghz dual-core processor, de 8 megapixel-camera met Full HD-filmmogelijkheid en het feit dat hij echt enorm plat (8,5 mm) is. Om je vingers bij af te likken!

Gebruiksvriendelijk

Samsung verloor echter ook het gebruiksgemak niet uit het oog. De Galaxy S2 werkt namelijk als een zonnetje. Dat komt door de TouchWiz-interface, die bij dit toestel weer een aantal handige nieuwe functies kreeg. De Galaxy S2 draait op Android 2.3 Gingerbread, waar ook niks op aan te merken is. Maar wat echt verrast is de ongekende snelheid waarmee deze smartphone werkt dankzij de dual-core processor.

#2 Apple iPad 2

Dat Apple met de iPad de tablets op de kaart heeft gezet, is genoegzaam bekend. Het is een prestatie op zich. Maar nóg knapper is het, dat Apple vele jaren later er nog steeds in slaagt de beste tablet op de markt te brengen. Dit jaar valt die eer te beurt aan de Apple iPad Air 2. Dunner, sneller en lichter dan zijn voorganger en nu ook voorzien van een vingerafdrukscanner, om onder meer het toestel te ontgrendelen.

BesteProductAwards 2011 Zilver
Apple iPad 2

Apple deed in 2010 nadrukkelijk van zich spreken met de lancering van de iPad. De tablet was hét product van het jaar, zo bleek bij de BesteProductAwards toen. Dit jaar bracht het hippe merk de opvolger uit: de iPad 2. Deze snellere en dunnere versie met camera kon de vakjury opnieuw bekoren, getuige de tweede plaats in deze eindlijst. Apple staat met dit product op het hoogste ereschavot bij de tablets.

Dit zei de vakjury over de Apple iPad 2:

 • "Het ideale product van het jaar is een product dat je haast dagelijks gebruikt en waarvan je je niet meer voor kunt stellen dat je ooit zonder hebt kunnen leven. De iPad 2 is zo'n apparaat. Razendsnel het dagelijkse nieuws raadplegen, Uitzending Gemist bekijken of je mail checken. En voor mij de ideale afstandsbediening voor mijn hifi-installatie." (Marc Brekelmans, Mark4Media.nl)
 • "Een waardige opvolger van de eerste iPad: lichter, maar niet goedkoper voelend en met een betere accu." (Peter Koelewijn, Power Unlimited)
 • "Ik denk niet dat we hier veel woorden aan moeten vuilmaken. De duidelijke winnaar op de tabletmarkt." (Maarten Hendrikx, Tech45)
 • "Verbeterd waar nodig, onveranderd waar wenselijk. En daarom nog steeds dé tablet waar iedereen naar kijkt." (Remco Mourits, Home Entertainment Today)
 • "Ondanks het bescheiden scherm dé tablet van 2011. Sterker nog: het is geen tablet, maar een iPad." (Merijn de Boer, Softonic.nl)

iPad 2: Dunner, mooier en sneller

Hoe vernieuw je een product dat de wereld in korte tijd veroverde en eigenlijk staat als een huis? Juist: je finetunet hem en dat is precies wat Apple deed met zijn iPad. Bij de iPad 2 werd het design licht onder handen genomen: de hoeken werden iets ronder, van het gewicht werd zo’n honderd gram afgesnoept en daarbij schraapte het bedrijf ook nog eens 33% van de dikte van het apparaat. Ook nieuw: de ingebouwde camera’s aan de voor- en achterkant. En met zijn A5-processor is de iPad 2 ook nog eens twee keer zo snel als zijn voorganger.

Tabletverovering

Met de iPad 2 bleef Apple voorop lopen op de tabletmarkt, een elektronicawereld die de Amerikanen zelf hadden gecreëerd met hun eerste tablet. De verkoop van deze producten nam in 2011 erg toe en de concurrentie kwam massaal met eigen tablet-pc’s. Alleen de Samsung Galaxy Tab 10.1 kon een beetje wedijveren met de iPad 2. Volgens Apple zelf omdat deze wel erg veel op de iPad leek. Een gadgetnieuwsoverheersende rechtszaak was het gevolg, waarbij onder andere werd afgedwongen dat de Galaxy Tab 10.1 niet meer mocht worden verkocht in Duitsland.

#3 Nokia Lumia 800

Even leek 2011 eenzelfde soort jaar te worden voor Nokia als de vorige, toen het bedrijf door de vakjury van de BesteProductAwards werd verkozen tot slechtste merk. Tot deze herfst, toen de Finse smartphone-grootmacht de elektronicawereld verraste met de lancering van de Lumia 800. Dat hij vlot werkt en er kek uitziet, speelt mee, maar de grootste reden voor het succes is dat de telefoon draait op Windows 7.5, het beste besturingssysteem van Microsoft dat nu opeens wél kan concurreren met Apple’s iOS en Google’s Android. Het maakt Nokia tot comeback kid van het jaar.

BesteProductAwards 2011 Brons
Nokia Lumia 800

Dit zei de vakjury over de Nokia Lumia 800

 • "Meest innovatief: unieke combinatie van vertrouwd telefoonmerk met nieuw besturingssysteem." (Denise Maaskant, Pocketinfo)
 • "Nokia levert met de Lumia 800 niet alleen het stijlvolste mobieltje van 2011 af, de Finnen zetten Windows Phone 7.5 ook eindelijk in de markt als volwaardig alternatief voor iOS en Android." (Elmar Rekers, Digital Life)
 • "De Lumia 800 is een nieuw begin voor Nokia. Een prachtige telefoon met het fantastische mobiele besturingssysteem van Microsoft: Windows Phone 7. Niet alleen één van de grootste verrassingen van 2011, maar ook direct één van de beste producten. Gezien het innoverende karakter van de Lumia 800 wint Nokia het van Apple." (Tim Kraaijvanger, Android Life)
 • "Als je weet in welk moeras Nokia was weggezakt, is dit een knappe comeback. Gekozen voor een nieuw OS - Windows in plaats van Symbian - en eindelijk een fijne, vlotte smartphone." (Corrie Gerritsma, Bright)
 • "Het feit dat Nokia en Microsoft precies negen maanden nodig gehad hebben om dit toestel te ontwikkelen én in de winkels te leggen, is al zeer bijzonder, zeker voor Nokia! Daarnaast is dit een van de beste Nokia's die ooit gemaakt is en met de juiste marketing zou dit wel eens een succesvolle terugkeer van zowel Nokia als Microsoft op de smartphone-markt kunnen inluiden." (Ron Smeets, MobileCowboys)

Lumia 800: liefdesbaby van Nokia en Microsoft

De Lumia 800 is het eerste toestel dat voortkomt uit de innige samenwerking tussen Nokia en Microsoft. Deze Windows Phone 7.5-telefoon is een lust voor de zintuigen. Het besturingssysteem is nu volwassen geworden en draait als een zonnetje, maar Nokia heeft het niet nagelaten zelf wat goede apps toe te voegen. Neem de muziekdienst Mix Radio, of de navigatiedienst Nokia Rijden: het zijn fijne toevoegingen aan een apparaat dat qua specificaties ook staat als een huis.

Qua design is Nokia Lumia 800 schot in de roos.

De Nokia Lumia 800 is ook bouw en design een lust voor het oog. De behuizing is licht gebogen en van oersterk materiaal en ligt heerlijk in de hand. Het beeldscherm heeft een kleine bolling en lijkt alsof een heldere vloeistof in de behuizing is gegoten. Ook het scherm mag er zijn, al werd van de resolutie misschien wat meer verwacht.


Eervolle vermeldingen

BesteProductAwards 2011 Blauw

Naast de eerder genoemde top 3, zijn er natuurlijk meer producten die het verdienen om te worden uitgelicht. Dit is de rest van de top 10 van de BesteProductAwards van 2011.

#4 Apple iPhone 4S

Beter dan zijn uitstekende voorganger

Apple iPhone 4S
 • "Niet heel vernieuwend, maar wel beter dan zijn voorganger, die al erg goed was. Vooral het OS en de apps maken echter het verschil. Het bedrijf verplicht zich er wel toe straks echt met iets nieuws te komen." (Gertjan Groen, PCM, Computer Idee, Consumentenbond, Telecomwereld)

#5 Sony Tablet S

Originele tablet is alleskunner

Sony Tablet S
 • "Met veel meer aansluitingen en opties dan voorgangers van andere merken, en een origineler design is deze tablet een uitblinker. De prijs mag dan de pret ietwat drukken: je krijgt er wel een alleskunner voor terug." (Annelies Verhelst, Anneliesje.nl)

#6 Lytro Lightfield Camera

Vernieuwende camera zet fotografiewereld op z’n kop

Lytro Lightfield Camera
 • "In een matig gadgetjaar - dat meer een springplank lijkt naar een (hopelijk) bruisend 2012 - heeft de Lytro kunnen uitgroeien tot een lichtpuntje van echte vernieuwing. Een compleet nieuwe manier van fotograferen die nog wel wat doorontwikkeling kan gebruiken, maar de fotografiewereld uiteindelijk behoorlijk op zijn kop kan zetten." (Sjef Weller, Nu.nl, Digital Life)

#7 HTC Sensation XE

Android-telefoon is meer dan een eendagsvlieg

HTC Sensation XE
 • "Schopte weliswaar kopers van de eerste Sensation tegen de schenen door vrij snel de licht verbeterde XE uit te brengen, maar HTC laat hiermee wel zien dat het meer is dan een eendagsvlieg die Android-telefoons weet te maken. Probeert zichzelf continu te verbeteren met telefoons van prima bouwkwaliteit en is niet vies af en toe iets te proberen." (Martijn Rodenboog, NieuweMobiel.nl)

#8 Sonos Play:3

Speaker met veel mogelijkheden en goed geluid

Sonos Play:3
 • "Veel mogelijkheden, goede geluidskwaliteit, betaalbaar en mooi ontwikkelde apps voor Android en iOS." (Sjoerd van der Helm, Connexie)

#9 Samsung Galaxy Note

Brug tussen tablet en smartphone

Samsung Galaxy Note
 • "Gedurfd formaat, maar werkt prima en maakt met een beetje fantasie een telefoon of tablet overbodig." (Dimitry Vleugel, Androidworld.nl, Tabletworld.nl)

#10 Sony NEX 5n

Compactcamera is schot in de roos

Sony NEX 5n
 • "Deze compactcamera met verwisselbare lenzen is een schot in de roos. Met name de filmkwaliteit en de beschikbaarheid van onder meer Leica-lenzen maakt van deze fotocamera een serieuze filmcamera. Filmer Philip Bloom heeft met deze camera al een documentaire gemaakt." (Jöran Maaswinkel, Dutchcowboys, Stylecowboys)

#10 Apple Macbook Air

Laptop van Apple is krachtpatser

Apple Macbook Air
 • "Deze krachtpatser van 1 kilogram op formaat kan 5 tot7 uur werken zonder stroom. Heerlijk werken met nieuwste processoren." (Koen Helder, BesteProduct)

Slechtste product

Niet alle nieuwe producten werden goed ontvangen. Sommige apparaten vielen gewoon vies tegen. BesteProduct.nl vroeg de uit vijftig experts bestaande vakjury naar het meest tegenvallende product van 2011. De volgende kregen de meeste stemmen.

Acer Iconia Tab W500

Tablet gekraakt vanwege slechte uitvoering en falend design

Acer Iconia Tab W500

De vakjury heeft ook zijn meningen over de Samsung Gear. Lees ze hier:

 • "Wat een ergernis. Wat een frustratie. Ik heb gevloekt, gescholden, gehuild - mijn leven was een achtbaan van emoties toen ik de Acer Iconia Tab W500 aan het testen was. Deze Windows 7-tablet is een verschrikking om mee te werken. Behalve het feit dat het apparaat hondslelijk is, blinkt hij uit in disfunctionaliteit. Het scherm is te zwaar voor het toetsenbord. Zo’n harde designfail heb ik zelden gezien." (Ger de Gram, BesteProduct)
 • "Het idee was redelijk goed, de uitvoering vreselijk. Een tablet op Windows is anno 2011 een slecht idee, maar vervolgens was de Iconia Tab W500 compleet verkeerd ontworpen." (Sjoerd van der Helm, Connexie)
 • "Als je niet weet hoe je een tablet moet maken, doe het dan ook niet. Lachwekkend slecht." (Eelko Wester, BesteProduct)
 • "Moet ik dit echt toelichten? Je kunt je geld nog beter in Griekenland investeren…" (Jan Jaap van Donselaar, TelecomVergelijker.nl

Oneervolle vermeldingen

Sony Ericsson Xperia Play

Gametelefoon slaat brug naar consument niet

Sony Ericsson Xperia Play
 • "Mislukte combinatie van gameconsole en telefoon." (Denise Maaskant, Pocketinfo)
 • "De Xperia Play had de hit van 2011 kunnen zijn, maar is alleen voor een select groepje fanatieke gamers interessant." (Bart Frouws, BesteProduct)

Samsung Google Chromebook

Laptop fout in the cloud

Samsung Google Chromebook
 • "Niet perse het slechtste product van 2011 maar toch zeker het meest teleurstellende. Net als veel mede-geeks keek ik vol verwachting uit naar Chrome OS, maar wat blijkt: het systeem is niet alleen instabiel, je hebt ook nog eens niets aan dit sexy notebook zonder internet in de buurt. Leuk kijkje in de toekomst, maar nu nog even niet..." (Elmar Rekers, Digital Life)
 • "Relatief trage laptop met een te zeer uitgekleed besturingssysteem waar je de eerste maanden bijna niets mee kon als je geen verbinding had." (Tonie van Ringelestijn,Freelance technologie-redacteur bij Bright, GPD, Wegener, Webwereld)